W niektórych sklepach już można kupić truskawki. I chociaż są reklamowane jako smaczne i zdrowe, to lepiej uważać. Większość z nich potraktowano chemią. Dobra wiadomość jest taka, że da się to rozpoznać.
Były już badania owoców - jabłek pod kątem pestycydów w popularnych dyskontach spożywczych. Teraz przyszedł czas na warzywa, a konkretnie na pomidory. Fundacja Pro Test postanowiła sprawdzić pomidory, również te koktajlowe, z importu z czterech wielkich sieci handlowych. Mowa o sklepach Aldi, Auchan, Dino i Kaufland. W którym z popularnych dyskontów pestycydów w pomidorach było najwięcej?
Uważasz, że szparagi są zdrowe? Możesz się mylić. Naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu uznali je za jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Ogród botaniczny w Hamburgu od dwudziestu lat organizuje konkurs na najbardziej toksyczną roślinę. W 2024 roku tytuł ten przypadł glicynie, znanej również jako wisteria lub słodlin, a drugie miejsce zajęły szparagi – to dobry powód, aby przemyśleć nawyki związane z ich konsumpcją.
“Chemiczna dwunastka” to stworzone przez amerykańską organizację EWG najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na pierwszym miejscu zagościły pyszne sezonowe owoce, czyli truskawki. EWG zaprezentowało też tzw. “czystą piętnastkę”, czyli te warzywa i owoce, które zawierają najmniej pozostałości pestycydów. Niektóre z nich nie posiadają ich w ogóle. O jakich warzywach i owocach mowa?
To przyprawa, którą uwielbia i stosuje wiele osób. Znakomicie komponuje się z ryżem i tofu, ale pasuje również do polskich potraw. Niestety w jednej z partii produktu wykryto szkodliwe pestycydy i MOAH.Wiele mówi się o bezpieczeństwie żywności, a wydaje się, że jest z nim coraz gorzej. Niedawno w popularnych herbatach ujawniono obecność pestycydów, a teraz to. Czy da się ugotować obiad bez dodatku chemii? Ten przykład to kolejny dowód na to, że nie jest to łatwe, a zagrożenia czyhają na każdym kroku.
Sieć sklepów Auchan wycofał ze swojej oferty jeden z owoców w związku ze zbyt dużą ilością pestycydów. Klienci, którzy zakupili wskazaną przez sklep partię produktu, poproszeni zostali o jego niespożywanie, wyrzucenie lub też zwrot do sklepu. Przedstawiciele Auchan wystosowali oświadczenie, w którym przeprosili swoich konsumentów i szczegółowo zdradzili powody swojej decyzji.
Temat pestycydów w owocach i warzywach wciąż jest na tapecie i wzbudza dużo kontrowersji. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zaprezentowała listę warzyw i owoców, które w testach wykazały największą zawartość pozostałości pestycydów. Mimo że badanie dotyczy amerykańskiego rynku, to lista ta jest uniwersalna i z łatwością można ją odnieść również do naszego kraju. Jakie owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone pestycydami? Przedstawiamy niechlubną dwunastkę.