Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Te produkty będą dobre dla twojego mózgu. Poprawią pamięć i koncentrację
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 18.03.2024 17:40

Te produkty będą dobre dla twojego mózgu. Poprawią pamięć i koncentrację

Zdrowie, truskawki, mózg
Fot. Freepic

18 marca obchodzony jest Europejski Dzień Mózgu. Lekarze podkreślają, by zachować nasz mózg w dobrym zdrowiu, trzeba zadbać o aktywność fizyczną i umysłową, wypoczywać, ale też wysypiać się i zdrowo się odżywiać. By nasz mózg dobrze funkcjonował, potrzebuje wielu składników, wzmacniających pamięć, ale również koncentrację. 

Co zatem jeść, by nasz mózg działał sprawnie? Podpowiadamy, że są to bardzo proste produkty, dostępne na każdej sklepowej półce i w naszym domu.

Mózg będzie w dobrej kondycji dzięki odpowiedniej diecie.

Europejski Dzień Mózgu został ustanowiony w 1998 r. by propagować wiedzę o funkcjonowaniu układu nerwowego, ale również zwracać uwagę na jego funkcje i przypominać o profilaktyce w tym zakresie. Jednym z czynników, dzięki któremu nasz mózg będzie w dobrej kondycji jest odpowiednio zbilansowana dieta. 

Mowa oczywiście o takiej, w której nie brakuje warzyw czy owoców. Warto dodać, że zdrowa dieta oparta na zasadach diety śródziemnomorskiej jakiś czas temu została uznana w rankingu US News &World Report za najzdrowszą na świecie. Również z niej warto czerpać, wybierając odpowiednie składniki.

wegetarianskie-makaron-penne-z-pieczarkami-w-bialej-misce-na-drewnianym-stole-weganskie-jedzenie.jpg
Fot. Freepic
Nowotwór trzustki długo nie daje objawów. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania? Czy można jeść czerwone mięso przy nadciśnieniu? Lekarz nie pozostawia wątpliwości

Jakie produkty będą świetne dla mózgu?

  • Jednym z nich jest oliwa z oliwek. Ale nie tylko, bo również olej rzepakowy czy olej lniany dodawany do potraw to doskonałe źródła niezbędnych kwasów tłuszczowych omega -3, wspomagających pracę mózgu.
  • Orzechy czy pestki to również bardzo dobre składniki diety korzystnej na pracę mózgu. Zawierają one nie tylko dobre dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega -3, ale też witaminę E. Jak twierdzą naukowcy, jedzenie orzechów sprzyja zwiększeniu częstotliwości fal mózgowych.
  • Borówki, truskawki, cytryny czy porzeczki to owoce, które bardzo pozytywnie działają na nasz mózg. To owoce bogate w witaminę C i antyoksydanty, które są cennymi składnikami diety. Dzięki nim nasz organizm może chronić się przed wolnymi rodnikami. Ich nadmiar powoduje uszkodzenie komórek.
  • Rozmaryn, gdyż zioła również mogą pozytywnie wpływać na koncentrację czy pamięć. 
  • Siemię lniane warto włączyć do diety, gdyż nasiona lnu to bogate źródło lecytyny, cynku czy cennych kwasów tłuszczowych omega -3. 
  • Dynia z kolei zawiera fosfor, błonnik, potas, wapń czy magnez, witaminę C i z grupy B. Jej cennymi składnikami są też kwasy asparginowy i nikotynowy. Sprawiają, że nasz umysł pracuje na wysokich obrotach, polepsza się pamięć i zdolność koncentracji.
  • Na pamięć i koncentrację dobre też jest kakao. Badania pokazały, że flawonole pozyskane z nasion owoców kakaowca hamują proces pogarszania się pamięci u seniorów.

Zobacz też: Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki

Co negatywnie wpływa na pracę mózgu?

Negatywnie na nasz mózg działają z kolei nieregularne posiłki. Długie przerwy między posiłkami nie służą pracy naszego układu nerwowego, gdyż mózg do pracy potrzebuje regularnych dawek glukozy. Zły jest też nadmiar soli w diecie. Sól zatrzymuje wodę w naszym organizmie, co prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi. Może to doprowadzić do poważnych konsekwencji, gdyż wysokie spożycie soli wpływa negatywnie na układ nerwowy.

Mózgowi szkodzi też nadmiar węglowodanów prostych w diecie. Choć oczywiście potrzebujemy glukozy, powinna być ona dostarczana głównie pod postacią węglowodanów złożonych. Dieta bogata w węglowodany proste sprawia, że dochodzi w naszym organizmie do częstych wahań poziomu cukru we krwi. 

Źródło: Agataberry.pl/Poradnikzdrowie/ termedia.pl

Czytaj też:

Pięć superproduktów, które chronią przed zawałem i udarem. Są dostępne od ręki

To warzywo to tarcza na udar. Rozbija skrzepy i wzmacnia tętnice

Działają niczym "miotełka" dla jelit. Jedzmy je codziennie

Polecane